Co zrobić z resztek jedzenia? Na przykład danie z książki kucharskiej stworzonej przez zespół Toyoty

Food waste to zagadnienie, z którym mierzy się większość z nas. Co zrobić z resztkami wędlin zalegającymi w lodówce? Czy wielki kopiec ziemniaków pozostałych z obiadu da się przerobić na ciekawe danie dla całej rodziny? I jak sprawić, by warzywa „drugiej świeżości” znów stały się apetyczne? W Toyocie znaleźliśmy na to sposób i wspólnie stworzyliśmy książkę kucharską, która pomaga nam wzajemnie inspirować się w poszukiwaniu kulinarnych rozwiązań w duchu zero waste.

Projekty ekologiczne stanowią nieodłączną część życia naszej firmy – ale ten okazał się wyjątkowy. O tym, jak stworzyliśmy wspólnie zbiór przepisów na dania z resztek jedzenia, jak smakowały po przyrządzeniu i jaki udział w tym wszystkim miała finalistka programu MasterChef, opowiada Agnieszka, która w zespole Toyoty zajmuje się tematyką ochrony środowiska.

Przepisy na dania z resztek? Podejmujemy wyzwanie!

W czerwcu 2022 r., podczas obchodów Zielonego Miesiąca Toyoty, w TMMP odbył się konkurs „Nie marnuję, wykorzystuję!”, który polegał na przedstawieniu przepisów na potrawy pozwalające wykorzystać resztki artykułów spożywczych zalegających w lodówkach i szafkach kuchennych naszych pracowników. Na konkurs wpłynęło kilkanaście receptur. Postanowiliśmy się nimi podzielić z każdym, komu zależy na oszczędzaniu zasobów Ziemi. Wówczas powstał pomysł wydania książki kucharskiej.

Mieliśmy przepisy, ale skąd wziąć zdjęcia potraw? W końcu wiadomo, że ludzie jedzą oczami. Z prośbą o rozwiązanie tego problemu zwróciliśmy się do zaprzyjaźnionego Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom „Tęcza” w Oławie, które oprócz wielu innych działań, prowadzi restaurację.

Ugotujmy razem coś dobrego

Pracownicy „Tęczy” nieco się obawiali, czy sprostają wyzwaniu. Ale dla chcącego nic trudnego! Okazało się, że w najbliższym czasie w placówce miały odbyć się warsztaty kulinarne prowadzone przez finalistkę programu MasterChef i fotografkę Natalię Gmyrek. Zaproponowano nam połączenie wszystkich działań: warsztaty dla osób z niepełnosprawnością, gotowanie potraw naszych pracowników i wykonanie fotografii przez profesjonalistkę. Jak nie skorzystać z takiej możliwości? Z chęcią włączyliśmy się w ten projekt. I tak oto przez kilka kolejnych czwartków odbywało się wspólne gotowanie. Było ciekawie, kreatywnie, wesoło i bardzo smacznie. Gotowe dania, nim zniknęły z talerzy, były fotografowane.

Mieliśmy już wszystko: zdjęcia potraw, przepisy, wskazówki autorów. Nastał czas pracy grafika, który opracował poszczególne strony książki. I w końcu można ją było wydrukować! W ten sposób powstała pierwsza w historii TMMP publikacja kulinarna. Mamy nadzieję, że się Wam spodoba, bo my jesteśmy z niej dumni.

Cookbook jest dostępny tutaj:

Agnieszka

Pracuję w Toyocie od marca 2004 r. Odpowiadam za ochronę środowiska, w tym m.in. za organizowanie imprez ekologicznych „Sprzątanie Świata” i „Zielony Miesiąc”, sadzenie drzew, gospodarowanie odpadami i wdrażanie strategii Waste Reduction Culture, a także szkolenia z zakresu środowiska. Wolne chwile spędzam na czytaniu książek lub pracy w ogrodzie.